Εισβολή ξενικών ειδών στις θάλασσές μας!

Τοξικές άλγες, επικίνδυνα για την τοξικότητά τους μικροσκοπικά φύκη του πλαγκτού, περισσότερες επιδρομές από επώδυνες τσούχτρες, αλλά και ψάρια που έχουν τοξική σάρκα θα είναι οι δυσάρεστες εκπλήξεις για τους παραθεριστές στις περισσότερες θάλασσές μας. Καθώς, και στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου και των Ελληνικών Θαλασσών συμβαίνουν μεταβολές αντίστοιχες με εκείνες των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών, αλλά και επειδή η  ρύπανση, κατ’εξοχήν στις παράκτιες περιοχές, επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, οι επόμενες δεκαετίες αναμένονται, από τους ειδικούς επιστήμονες, ότι θα έχουν επιπτώσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες και στην ανθρώπινη υγεία και  στη  ντόπια πλούσια βιοποικιλότητα των θαλασσών μας.

Ζούμε ήδη μια κλιματική δυσαρμονία σε σύγκριση με εκείνα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενώ αυτές οι διαφοροποιήσεις με αργότερους ρυθμούς μεταφέρονται και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Άραγε για πόσο ακόμη θα παραμένει ελκυστικό και παραγωγικό αυτό το φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον που αποτελεί τη ζωή και τη ζωντάνια στη χώρα μας; Αυτό το περιβάλλον όμως έχει ευαίσθητα οικοσυστήματα, με έμβια όντα που αποτελούν ένα μεγάλο φυσικό κεφάλαιο και αγαθό για τις επόμενες γενεές, δημιουργεί προσοδοφόρες δραστηριότητες για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού,  αυτό όμως το θαλάσσιο περιβάλλον απειλείται ποικιλοτρόπως.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια λαμβάνουν χώρα μικρότερες και μεγαλύτερες ανακατατάξεις και στο ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον. Οι κυρίες αιτίες αυτής της συνεχιζόμενης ‘’εισβολής’’ με διαφοροποιημένους ρυθμούς, αποδίδονται μεταξύ των άλλων στις κλιματικές αλλαγές και στα συνοδά φαινόμενα που επηρεάζουν και το Μεσογειακό χώρο, στη ρύπανση των θαλασσών, στην εκλεκτική υπεραλίευση και σε άλλα ανθρωπογενή αίτια.  Ως προς τις κλιματικές αλλαγές είναι γεγονός ότι η Μεσόγειος θάλασσα έχει να επιδείξει τα τελευταία 50 χρόνια μια σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Ήδη φέτος τον Αύγουστο, η θερμοκρασία των νερών στην επιφάνεια της θάλασσας άγγιξε τους 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ για πολλά χρόνια η μέση θερμοκρασία τους κυμαινόταν ανάμεσα στους 24 και 27 βαθμούς Κελσίου, παρότι οι ακραίες θερμοκρασίες έδειχναν σταδιακή αύξηση. Εξάλλου, αρμόδιοι εμπειρογνώμονες διεθνών ωκεανογραφικών οργανισμών (IOC, CIESM) επισημαίνουν ότι αφού προβλέπεται μέχρι το 2100 να αυξηθεί η θερμοκρασία του αέρα σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 1,4 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου,  αντίστοιχη θα είναι και η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, παρότι θα αρχίσουν να λιώνουν περισσότεροι πάγοι στον Αρκτικό ωκεανό.